Valljuk be: az édességeket mindenki imádja, és nem szívesen mondunk le róluk, még diétában sem. Szerencsére nem is kell!
Persze ezzel nem arra akarunk biztatni, hogy kezdd el magad tömni Nutellával, csokitortával vagy fagyival, hanem arra, hogy készíts finom, de egészséges desszerteket, aminek az alapja az apró szemű, fekete színű superfood, a chia mag!
Mindjárt mutatunk is pár nagyszerű receptet, további inspirációkért pedig keresd fel a Bien.hu életmód rovatát!
Miért legyen mindig otthon chia mag?
A chia mag egyik legnagyobb előnye, hogy szinte számtalan variációban elkészíthető, így garantáltan sosem fogod megunni, hiszen mindig másféle desszertet kreálhatsz belőle. Mivel remekül megköti a nedvességet, így zselék, pudingok vagy turmixok alapanyagaként szuperül felhasználható.
Az egyetlen “hibája,” hogy a magoknak kell némi idő, amire megduzzadnak, így minimum 2 órát, de inkább egy egész éjszakát érdemes állni hagyni. Ám erre is van egy trükk: ha hideg helyett forró vízbe vagy tejbe teszed, majd lefeded, akkor a folyamat gyorsabban végbemegy, ezáltal akár 20 perc után is fogyaszthatóvá válik a végeredmény.
Chia puding többféle variációban
Inspirációként most mutatunk néhány ötletet, hogy hogyan lehet variálni egy egyszerű chia pudingot. Az alap minden esetben a mag és valamilyen folyadék (tej, növényi tej, esetleg víz), vagy krémszerű élelmiszer (joghurt, növényi joghurt, kefir stb.)
- Chia puding aszalt gyümölcsökkel: 3 evőkanál chia magból és 2 dl tejből készítsd el az alapot, édesítsd ízlés szerint, majd hagyd állni addig, amíg sűrű, pudingos állaga nem lesz. Addig aprítsd fel nagyobb kockákra az aszalt gyümölcsöket. A pudingot oszlasd el tálkákba, a tetejükre pedig szórd rá a felaprított gyümölcsöket. Extraként kerülhet rá juharszirup, csokiöntet vagy fahéj.
- Áfonyás-kókuszos chia puding: ugyanúgy készítsd el a pudingalapot, de ezúttal kerüljön bele kókuszreszelék, kókusztej és egy kis vaníliaaroma is. Az áfonyákat hagyhatod egészben, de akár össze is nyomkodhatod, és kis lángon sziruppá is főzheted. Mikor az alap besűrösödött és a szirup kihűlt, rétegezve tedd poharakba: alulra egy kis puding, rá áfonyaszósz, megint puding, a tetejére pedig jöhet kókuszchips.
- Csokis-meggyes chia puding: az alaphoz ezúttal kakaóport keverünk. Amikor elérte a kívánt állagot, keverd bele a lecsepegtetett meggyszemeket. A tetejére csorgass olvasztott csokoládét, majd tedd vissza a hűtőbe addig, amíg a csoki meg nem keményedik.
Ez természetesen csupán néhány opció a szinte végtelen mennyiségű variáció közül, kísérletezz bátran a kedvenc hozzávalóiddal, és készíts mennyei finomságokat!
A chia mag fogyasztásának előnyei
A chia mag remek rostforrás, így nem csupán a bélrendszernek tesz jót, hanem hosszan tartó teltségérzetet biztosít, emellett a vércukorszintet is segít stabilizálni. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ezekkel a finom pudingokkal könnyedén kielégítheted az édesség utáni vágyakozásodat.
